Het Vreedefonds geeft studieleningen aan Nederlandse studenten (universiteit of HBO) die tijdens of kort na hun studie in Nederland verder willen studeren in het buitenland of een stage in het buitenland willen gaan doen.
Het verblijf in het buitenland bedraagt minimaal drie maanden en mag maximaal twee jaar bedragen. In een enkel geval is een langere periode mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een student een zeer specifieke, bij uitstek voor deze student aangewezen studie of stage gaat volgen of onderzoek gaat doen.
Een promotie/PhD traject in het buitenland of een gedeelte daarvan komt helaas niet in aanmerking voor een studielening van het Vreedefonds.
De leeftijdsgrens voor het verkrijgen van een lening van het Vreedefonds is 30 jaar. Dus ben je aan het einde van dit jaar nog geen 31 dan kun je bij ons een studielening aanvragen.
Een studielening van het Vreedefonds bedraagt maximaal € 8.500.
Je bepaalt zelf hoe je de aflossing regelt mits je de lening 10 jaar na opname helemaal hebt terugbetaald. De eerste 6 jaar na opname betaal je geen rente. Na 6 jaar bestaat de kans dat je rente moet betalen over het dan nog niet afgeloste bedrag.
Heb je binnen 3 jaar na opname 80% van je lening terugbetaald dan kan het restant van de lening worden kwijtgescholden. Zo kan een deel van je lening alsnog een studiebeurs worden!
Voorwaarden voor een lening
In de eerste plaats is van belang dat je een goede motivatiebrief schrijft waarin je duidelijk uitlegt welke studie of stage je in het buitenland je wilt gaat doen. Geef daarin aan waarom juist deze aanvulling van je studie voor jou en je toekomst belangrijk is. En geef ook aan waarom het volgen van deze opleiding of stage (wetenschappelijk of maatschappelijk) relevant is.
Voorwaarde is ook dat je een serieuze student bent en (liefst) goede studieresultaten hebt en dat je positieve aanbevelingen van docenten kunt overleggen. Het gaat hierbij om een aanbeveling van personen die vanuit de opleiding goed in staat zijn om een oordeel te geven over de intellectuele mogelijkheden van de aanvrager.
Uiteraard is een sluitende begroting gewenst waarin duidelijk wordt aangegeven wat de geraamde kosten zijn en hoe je denkt die te bekostigen. Gebruik daarvoor het model dat in de digitale aanvraagprocedure is opgenomen.
Voor aanvragen op het gebied van de Russische taal- en letterkunde kent het Vreedefonds het Legaat Mr P.P. Vreede, dat meer mogelijkheden biedt en iets ruimere voorwaarden hanteert.
Algemene Voorwaarden Vreedefonds
Op elke door het Vreedefonds verstrekte lening zijn Algemene Voorwaarden van toepassing die je voor akkoord moet ondertekenen. Het is van belang om deze goed te lezen vóór je een aanvraag indient.
Deze Algemene Voorwaarden kun je hier downloaden.